Το ACS Athens είναι ένα διεθνές σχολείο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1945.  

Η εκπαιδευτική μας φιλοσοφία βασίζεται στο αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών, τις αρχές και τις αξίες δίνοντας έμφαση στις ατομικές επιλογές.

Οι μαθητές μας με την αποφοίτηση τους λαμβάνουν το αμερικανικό δίπλωμα και τους δίνεται η δυνατότητα απόκτησης International Baccalaureate diploma και μόνο για τους  Έλληνες μαθητές παρέχεται η δυνατότητα, κατόπιν εξετάσεων, να λάβουν την ισοτιμία και αντιστοιχία του Ελληνικού απολυτηρίου. Επιπλέον το σχολείο μας παρέχει  Advanced Placement μαθήματα και εξετάσεις που ενισχύουν επιπροσθέτως το ακαδημαϊκό προφίλ των μαθητών μας. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική.

Είμαστε ένα αμερικανικό διεθνές σχολείο (ηλικίες 3-17) με ένα ποικιλόμορφο μαθητικό σώμα από περισσότερες από 60 διαφορετικές χώρες. Οι μαθητές μας καθημερινά αλληλεπιδρούν με συνομήλικους  διαφορετικών  πολιτισμικών καταβολών, νοοτροπιών και πεποιθήσεων “χτίζοντας” ένα μοναδικό διεθνές προφίλ που είναι περιζήτητο από κορυφαία κολέγια και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Οι δεσμοί που δημιουργούνται με τους συμμαθητές και το διδακτικό προσωπικό διαρκούν πολύ περισσότερο από τα χρόνια στο ACS Athens, όπως θα επιβεβαιώσουν πολλοί από τους αποφοίτους μας.

Η σημερινή πρόεδρος του ACS Athens Δρ. Πέγκυ Πελώνη συστήνει το σχολείο και μοιράζεται μαζί μας πως είναι να ζεις μέσα σε αυτή την “πολυσυλλεκτική” σχολική κοινότητα που φιλοξενεί πάνω από 1.200 μαθητές από 60 διαφορετικές χώρες του πλανήτη. 

Έχει κάνει σπουδές στην αγγλική φιλολογία, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην ψυχολογία καθώς και στην Ηγεσία στο χώρο της εκπαίδευσης και βρίσκεται στη θέση της προέδρου από το 2019.


Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σήμερα; 

Το εκάστοτε εκπαιδευτικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αντίληψης και εγρήγορσης  των μαθητών. Η  ευθύνη είναι μεγάλη. Η  εκπαίδευση, πρέπει να διαμορφώνει ευσυνείδητους, σκεπτόμενους πολίτες. Να τους δίνει αρχές, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν έναν άξονα πάνω στον οποίο θα χτίσουν την προσωπικότητά τους με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα, το σχολείο οφείλει να προσφέρει στο παιδί γνώσεις αλλά και να το μάθει να τις αξιοποιεί στη ζωή του. Γι’ αυτό η αρχή είναι η θεωρία, αλλά το ουσιαστικό είναι τα παιδιά να εφαρμόζουν τις γνώσεις που παίρνουν στο σχολείο. Ναι, θα μάθουν γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία. αλλά πρέπει να μάθουν πως θα τους φανούν χρήσιμες αυτές οι γνώσεις. Για παράδειγμα, καλό είναι να μαθαίνει ένας μαθητής τα ιστορικά γεγονότα. Αλλά σημαντικό είναι να μπορεί να τα συνδυάσει, να τα αξιολογήσει, να αποκτήσει κριτική σκέψη για το πως διαμορφώθηκε η ιστορία ενός λαού και πως με αυτή τη γνώση μπορεί να ερμηνεύσεις τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει, με τη φυσική, τα μαθηματικά, τη γλώσσα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές μας, φτιάχνουν ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, κάνουν startups, ή εξασκούν τη γλώσσα τους και την κριτική τους σκέψη ασχολούμενοι με ΜΜΕ στο Media Studio του σχολείου. Εκεί, μαθαίνουν πως να αξιολογούν την ουσία μιας είδησης, κάτι πολύ κρίσιμο την εποχή των social media, της υπερπληροφόρησης και των fake news. 

Επίσης, ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το ACS Athens επιδεικνύει την αφοσίωσή του στη συμμετοχικότητα και τη διαφοροποίηση στην εκπαίδευση είναι μέσω του Προγράμματος Βέλτιστης Μάθησης το οποίο υποστηρίζει μαθητές με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, χωρίς να τροποποιείται το ακαδημαϊκό πρόγραμμα του σχολείου. Οι προσαρμογές επιτρέπουν στους μαθητές να μαθαίνουν την ίδια ύλη με διαφορετικές μεθόδους χωρίς να αλλάζουν το επίπεδο διδασκαλίας ή το περιεχόμενο.

Ποιες προοπτικές ανοίγονται στους αποφοίτους του ACS Αthens;

Αν με ρωτάτε για τη συνέχιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όλοι οι απόφοιτοί μας στοχεύουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη γλώσσα, τα αγγλικά είναι η πρώτη. Τελειώνουν έχοντας αποκτήσει απολυτήριο ισότιμο με αμερικανικά απολυτήριο, με International Baccalaureate και, εάν κάποιος μαθητής είναι Έλληνας, με ισοτιμία Ελληνικού λυκείου. Το ACS Athens είναι πλήρως διαπιστευμένο από το Middle States Association-Commissions on Elementary and Secondary Schools (MSA) για να προσφέρει το American High School Diploma, το οποίο επιτρέπει στους αποφοίτους του να υποβάλουν αίτηση σε πανεπιστήμια και κολλέγια στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα κριτήρια εισαγωγής τους. To MSA συμπεριλαμβάνει το ACS Athens στη λίστα των Sustaining Excellence Schools, και είμαστε από τα πρώτα διεθνή σχολεία που αποκτούν μια τέτοια τιμητική διάκριση.

Για ποιους επιπλέον λόγους κάποιος θα επέλεγε να φοιτήσει το παιδί του στο σχολείο σας;

To ACS Athens είναι ένα διεθνές σχολείο που απευθύνεται στους πολίτες του κόσμου. Όπως πολύ σωστά αναφέρατε το τρέχον ακαδημαϊκό έτος είχαμε πάνω από 1200 μαθητές από περισσότερα από 60 κράτη. Οι κύριοι λόγοι που κάποιος επιλέγει το ACS Athens είναι για το πρόγραμμα σπουδών, τις δυνατότητες που προσφέρει το πτυχίο μας για τις πανεπιστημιακές σπουδές, και γενικότερα για τη φιλοσοφία του σχολείου. Η “πολυπολιτισμικότητα” στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού προσφέρει τη δυνατότητα συναναστροφής με συνομηλίκους  από διαφορετικές χώρες, και αυτό βοηθά στην απόκτηση της αντίληψης του κόσμου και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Οι μαθητές μας μέσα από αυτή τη διάδραση μαθαίνουν να εστιάζουν στη συνεργασία καθώς και στο γόνιμο διάλογο.  Οι μαθητές μας έχουν μάθει να αιτιολογούν τις απόψεις τους, να διαφωνούν αλλά στο τέλος της ημέρας να συνεννοούνται και να προχωρούν. 

Τι συστήνετε σε έναν μαθητή σήμερα για την εκπαίδευσή του;

Να αποκτήσει ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, βάσεις. Αυτό είναι που μετρά σε ό,τι κι αν κάνει στην ζωή του. Όσον αφορά στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία επιλέγει η πλειονότητα των αποφοίτων μας, στα δύο πρώτα χρόνια σπουδών παρακολουθούν γενικά μαθήματα και έπειτα επιλέγουν τον επιστημονικό κλάδο εξειδίκευσης. 

Δεν το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, αλλά το ACS Athens επιδεικνύει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, πέρα από το στενό εκπαιδευτικό κομμάτι.

Το κοινωνικό μας έργο συνδέεται άμεσα με τις εκπαιδευτικές μας μεθόδους, ουσιαστικά «επιστρέφει» στους μαθητές μας. Το ACS Athens επενδυεί σε προγράμματα που αποσκοπούν στην αναπτυξη και ενδυνάμωση κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμβάλουν σε ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι έχουμε το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών σε αστέγους, ΚΟΙΝΩΝΟΣ, που ιδρύθηκε το 2017, με σκοπό την κατανόηση και επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο άστεγος πληθυσμός της Αθήνας. Οι εθελοντές μαθητές του σχολείου, σε συνεργασία με την ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση Plysion, μεριμνούν για την παροχή βασικών αγαθών σε ομάδες αστέγων που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, επισκέπτονται αυτές τις ευάλωτες ομάδες. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις υπενθυμίζουν στους ανθρώπους που βιώνουν την έλλειψη στέγης ότι είναι πολύτιμα μέλη της κοινότητας και όχι απλώς αποδέκτες βοήθειας. Επίσης, πραγματοποιούμε τα προγράμματα εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης νέων προς νέους (Youth-to-Youth), μια καινοτόμα πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου προσφυγικού πληθυσμού. Τα προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται εξ ολοκλήρου από εθελοντές φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του ACS Athens, και διεξάγονται σε συνεργασία με τον οργανισμό The HOME Project, μια ΜΚΟ που παρέχει ολιστική φροντίδα και στέγη σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Αυτό το μοναδικό πρόγραμμα προσφέρει τόσο μερική φοίτηση στους μαθητές του Home Project στο ACS Athens κάθε Σάββατο, όσο και υποτροφίες πλήρους φοίτησης σε επιλέξιμους νέους. Ο αντίκτυπος της ανάπτυξης και της εφαρμογής του προγράμματος Y2Y υπερβαίνει κατά πολύ τους επιδιωκόμενους στόχους του. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, έχει αγγίξει τις ζωές εκατοντάδων ανήλικων προσφύγων, εκπαιδευτικών, μαθητών και εθελοντών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει βοηθήσει τους μαθητές του ACS Athens να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν και αλληλοεπιδρούν με την κοινωνία, έχει βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς μας να διευρύνουν τους παιδαγωγικούς τους ορίζοντες και έχει δώσει σε πολλούς νέους, ελπίδα και σκοπό. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο η εκπαίδευση συναντά την ανθρωπιά. Ως αναγνώριση για το εξαιρετικό του έργο στη συμμετοχικότητα και τη διαφορετικότητα, το ACS Athens εξασφάλισε τριπλή διάκριση στα υψηλού κύρους UNESCO IFIP Global Inclusion Awards, 2024.

Πως τα πάτε με τους γονείς; Κυρίως οι Έλληνες είναι πολύ ευαίσθητοι με τα παιδιά τους, σε βαθμό υπερβολής κάποιοι, και αυτό βγαίνει στην στάση τους απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Όλα λύνονται με καλή διάθεση. Να σας πω, μου αρέσει ότι οι γονείς δείχνουν τόσο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Είναι σπουδαίο αυτό πιστέψτε με, ακόμη κι αν κάποιες φορές μπορεί να γίνονται λίγο υπερβολικοί. Πιστεύω πολύ στο χρυσό τρίγωνο  Σχολείο-Μαθητής-Γονείς. Ενωμένοι μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών που θα συμμετέχουν ενεργά και θα ηγούνται  με τρόπο που θα κάνει τον κόσμο καλύτερο για όλους μας.